Re-integratie

 

Een langdurig zieke werknemer

 

Als een werknemer een paar dagen ziek is, zorgt dit waarschijnlijk voor minimale belasting. Maar wat moet je doen als je medewerker langdurig ziek is? Dat heeft een behoorlijke impact op je bedrijf en je medewerkers. Je moet niet alleen zorgen dat de werkzaamheden doorgaan, je hebt ook bepaalde verplichtingen tegenover je werknemer.

 

Financiële consequenties

 

  • 1e jaar: minimaal 70% van het loon, pensioenpremie en vakantiegeld. Eventueel kosten voor een vervangend medewerker om werkzaamheden op te vangen.
  • 2e jaar: minimaal 70% van het loon, een arbeidsdeskundig onderzoek en een 2e spoor traject.

 Re-integratie

 

Komt je medewerker binnen 2 jaar weer terug  op de werkvloer, dan  ben je als werkgever verplicht  de medewerker te begeleiden binnen het bedrijf. Je mag een zieke medewerker in die eerste jaren dus ook niet ontslaan.

 

Als je werknemer langer dan 2 jaar ziek is, ben je als bedrijf niet meer verplicht om het loon door te betalen. Je medewerker is dan nog steeds in dienst, maar je mag nu wel tot ontslag overgaan.

 

Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving

 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dus voor een goede werkomgeving. Praat daarnaast over tevredenheid met je medewerkers  en werk samen aan een prettige werksfeer. Voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je werknemers kan je bijvoorbeeld investeren in een fietsplan, Mindful Run, goede catering of sportmogelijkheden.

 

Natuurlijk is niet alles te voorkomen en soms heb je gewoon pech. Laat je medewerker dan niet in de kou staan. Probeer er samen uit te komen en richt je blik op de toekomst.

 

In een 2e spoor traject is het dan ook van belang goed te kijken naar de interesses, kennis en mogelijkheden van de medewerker. Het is mijn expertise om te kijken naar mogelijkheden en pro-actief de arbeidsmarkt op te gaan om een duurzame en passende werkplek te vinden.

 

DOEN I VERTROUWEN I BEWUSTWORDING I BEWEGING CREËREN